Hester van Eeghen

 

Geboren in Amsterdam, als 5e kind van een kunstminnend gezin, begon ze in 1987 te ontwerpen met leer. Verliefd op het materiaal zocht ze naar leerlooierijen en producenten en ontdekte toen al de ware geschiedenis.

Ze zag deze bijzondere wereld langzaam verdwijnen en besloot zelf naar Italië te gaan om daar haar ontwerpen te produceren. Dat deed haar pijn, want ze voelde zich ontrouw aan haar eigen land. Zo ging ze toch op zoek naar het 'overgeblevene' van de leer industrie en vond nog een aantal "overlevenden'.

Omdat hun capaciteit bescheiden is, is het juist goed hun kennis met startende nieuwe ontwerpers uit te wisselen. Daarnaast is er zo langzamerhand een groep van leerontwerpers ontstaan die hun ervaringen kunnen delen doordat ze al een aantal keren hebben meegedaan aan de Hester van Eeghen leather design prijsvraag.

Een groeiende groep leerminnaars hebben ongemerkt een platform gevormd.


"Het belang van zelf ontwerpen en zelfgemaakte producten wil ik heel graag onder de aandacht brengen. In hout, metaal, glas, stof, leer, het maakt mij niet uit, maar het is noodzakelijk om de schoonheid van ambacht en vakmanschap aan de wereld te laten zien. Gek genoeg dacht men dat vier eeuwen geleden ook waardoor wij nu beschikken over een prachtig cultureel erfgoed.

Naast 3D printen moeten wij nog steeds mensen hebben die oog en vingers benutten om restauratiewerk en oude technieken te innoveren.

Ik hoop mensen wakker te schudden, hen te verrassen en ervoor te zorgen dat ze hun zintuigen open zetten. In een tijd waarin tradities oubollig kunnen zijn, probeer ik de samensmelting van ambachten en kunsten te realiseren.

Ik zie hoeveel passie er in de praktijk bestaat, iets met de handen te doen, en dat dit verre van muf is. De toegevoegde waarde van een product ontstaat juist wanneer men ziet hoeveel vakmanschap er zit in het object!

Of het nu het materiaal is dat aantrekt, of de geuren of de glans, het is duidelijk dat er grote verbindingen zijn tussen het begeren naar iets moois en het creëren van iets moois.

Door een wedstrijd te organiseren waarin deze beide aspecten ruimschoots aan bod komen, daag ik leerontwerpers uit tot het uiterste van hun kunnen te gaan".


Hester van Eeghen